הכנס השנתי ה-2
מינהל תעסוקת אוכלוסיות
המגזין
פאתן מנסור
מנהלת תחום חברה ערבית/מעסיקים
מינהל תעסוקת אוכלוסיות
לירון פינטו
מנהלת תוכנית ממנהל למנטור
"זו זכות גדולה להיות מנטור ובמיוחד לאוכלוסיות גיוון, אני חושב שבעיקר למדתי דברים חדשים על אוכלוסיות שונות ונקודת הראיה שלי היום שונה מזו שהיתה לפני התהליך", א', מנהל צוות תמיכה גלובלית (מנטור במחזור ממנהל.ת למנטור.ית, חברת מקסלינר)
תוכנית "ממנהל.ת למנטור.ית", פותחה בתחילת 2023 בתחום מעסיקים והכללה במינהל תעסוקת אוכלוסיות, וזאת כדי להוביל תהליך שינוי תודעתי בנוגע לשילוב אוכלוסיות הגיוון בקרב מעסיקים. התוכנית 'ממנהל למנטור' היוותה הזדמנות חשובה למעסיקים, מנהלים ומנהלות לרכוש כלים בניהול אוכלוסיות מגוונות באמצעות הידע המקצועי הקיים במינהל.
כפרקטיקת עבודה המנהלים והמנהלות ליוו מחפשי עבודה ממגזרים שונים, במטרה להשפיע על עמדתם כלפי אוכלוסיות הגיוון ולתמוך בשילובן בשוק העבודה. התוכנית פעלה בשיתוף עם ארגונים, תוך התאמה לצרכי המעסיקים השונים.
תכנית ממנהל.ת למנטור.ית שמה דגש על הקניית ידע, ניסיון ופרקטיקה לניהול מגוון ורב תרבותי למנהלים ומנהלות.
ההכשרה התבססה ברובה על מסקנות המחקר העולמי של מכון המחקר גאלופ על עתיד עולם העבודה, שפורסמו בספר "המנהל מבוס למאמן" בהוצאת מטר. חברת גאלופ מצאה כי איכות המנהלים היא הגורם המרכזי להצלחתו של הארגון לטווח הארוך. המחקר הדגיש את חשיבותה של ההשקעה בהכשרה מתאימה למנהלים, תוך התאמה לצרכי העובדים בעולם העבודה החדש ומאפיינים תרבותיים של אוכלוסיות גיוון.
אימצנו את המלצות המחקר ויישמנו אותן בתוכנית ההכשרה למנהלים ומנהלות. ההכשרה הייתה פרקטית ויישומית; המנהלים תרגלו ופיתחו את יכולות הליווי והאימון שלהם בתהליכי המנטורינג, ולאחר מכן, במסגרת תפקידם הניהולי, הם יישמו בשטח את התכנים והכלים שרכשו בהכשרה. למעשה, המנהלים עברו תהליך של פיתוח יכולות ניהוליות (בעיקר יכולות של הקשבה, הכוונה ואמפתיה) לצד הזדמנות ייחודית להיכרות עם אוכלוסיות שונות ושינוי עמדות בנוגע להעסקת אוכלוסיות גיוון.
המנטורינג הציע יתרונות רבים למעסיקים: יצירת סביבה תומכת ופתוחה יותר בארגון, הגברת תחושת השייכות והמחוברות של המנהלים, פיתוח ההון האנושי ושיפור התדמית הארגונית.
המנטיס גם הם הרוויחו רבות מהתהליך, עם דגש על שיפור כישורי חיפוש עבודה, הרחבת רשתות חברתיות-מקצועיות, וחיזוק הביטחון העצמי. התהליך חשף את המנטיס לעולם התעסוקה ולשיקולים הארגוניים, וסייעו להם להשתלב בצורה טובה יותר בשוק העבודה.
בזמן פעילות התוכנית, התקיימו 5 מחזורים בארגונים שונים (מקסלינר, משרד המשפטים, HP, בזק ורכבת ישראל), והשתתפו בה 103 מנהלים ומנהלות בדרגי ביניים ומעלה, ו-103 משתתפים מחפשי עבודה מתוכנית התעסוקה השונות.
מפגשי הסופרויז'ן למנהלים אפשרו למנהלים ולמנהלות ליצור שיח פתוח וכנה אשר חשף כיצד נעשה שינוי בתפיסותיהם. למשל: מנהל מתחום טכנולוגי, הודה שגילה שיש טאלנטים ומוחות טובים גם בקרב סטודנטים אשר למדו במכללות מהפריפריה ושבעתיד לא יפסול מועמדים אשר לא למדו במוסדות "יוקרתיים". מנטור אחר שיתף, שהופתע למצוא מכנה משותף עם המנטי שלו מהחברה הערבית, ושלעולם לא הייתה לו ההזדמנות למפגש מהסוג הזה. כמובן, שישנן דוגמאות רבות נוספות. ניכר, כי ההזדמנות למפגשים אינטימיים עם אוכלוסיות גיוון, במסגרת שהיא כביכול בלתי מחייבת, יצרה סביבה סטרילית ומרחב להיכרות ולמידה הדדית.
לסיכום, תוכנית "ממנהל.ת למנטור.ית" סיפקה מענה הוליסטי למעסיקים המעוניינים להרחיב את העסקת אוכלוסיות הגיוון, תוך מתן כלים מעשיים לניהול ומנטורינג ושינוי עמדות בקרב מנהלים ומנהלות כלפי אוכלוסיות גיוון. המודל שילב יתרונות למעסיקים, למנטורים ולמנטיס, במטרה ליצור שינוי חיובי בשוק העבודה ובחברה כולה.