top of page
Untitled design_edited.jpg
logo_minhal _new_03_2024_Negative_כחול.png

הכנס השנתי ה-2

מינהל תעסוקת אוכלוסיות

המגזין

התאמות תעסוקתיות

צורך מוגבר של שוק העבודה הישראלי בצל המלחמה

תרצה.jpeg

תרצה בר-חיים

יועצת המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה

רז דקל.jpg

ד"ר רז דקל

רופא תעסוקתי ראשי

משרד העבודה

תמונה לישי משעלי קין.JPG

לישי משעלי קין

מנהלת המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה

logo_minhal _new_01_2024_כחול.png

התאמות תעסוקתיות במקום העבודה נועדו לתת מענה מותאם לצרכיו המיוחדים של עובד שיש לו מוגבלות וקושי תפקודי לבצע את תפקידו. ההתאמות מיועדות לעובד שיש לו מוגבלות בין אם התקבל לעבודה עם המוגבלות ובין אם המוגבלות התפתחה במהלך העסקתו.


קיימת חובה חוקית למתן התאמות ע"י המעסיק הנסמכת על סעיף 8 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח- 1998, בו מוגדר כי אסור על המעסיק להפלות בתעסוקה בין עובדיו או דורשי התעסוקה אצלו מחמת מוגבלותם. לפיכך, לצד החוב הערכי והמוסרי וההיבט המקצועי, חלה על המעסיק גם חובה חוקית לבצע התאמות לעובד שיש לו מוגבלות על מנת לאפשר את העסקתו וביצוע תפקידו באופן מיטבי. 


לאור האמור, פותח ע"י המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במינהל תעסוקת אוכלוסיות כלי עזר המסייע למעסיקים להבין מה היא ההתאמה הנדרשת לעובד וכן מעקב אחר יישומה. כלי זה נקרא "מתווה ההתאמות". כלי זה מאפשר למעסיקים לקיים תהליך סדור המסייע להם בהבנת ההתאמה הנדרשת תוך כדי תיעוד הפעילות שנעשתה. זאת כחלק ממהלך רחב יותר שמטה זה מוביל, שמטרתו לקדם תעסוקת אנשים עם מוגבלות ככלל וכן שימור עובדים עם מוגבלות במקומות העבודה בפרט תוך הפחתת ימי היעדרות ושאיפה למיצוי מירבי של יכולות העובד ותרומתו לארגון.


בתהליך הבנת המגבלה.ות ביכולת התפקוד של העובד, לעיתים נדרשת חוות דעת מגורמים רפואיים ו/או מומחים לעניין המגבלה. המצב כיום הינו שלא תמיד המעסיק מבין כיצד ליישם את ההמלצה בחוות הדעת של הרופא או של הגורם המומחה. לשם כך פותח קורס המשלים את פערי הידע התיאורטי ואת פערי יכולות האבחון המעשיות המיועד לשלוש קבוצות מקצועיות שתחום זה נמצא בליבת העשייה המקצועית שלהם - רופאים תעסוקתיים, רופאי שיקום ומרפאות בעיסוק. זה הוא קורס ראשון מסוגו שפנה לשני קהלי יעד שעד כה לא הוכשרו יחד- רופאים ומרפאות בעיסוק. הקורס התמקד בנושא ההתאמות לעובד משתי זויות ראות שונות אך משלימות – הזוית הרפואית והזוית התפקודית. בזאת הייחודיות שלו. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

הקורס, שמחזורו הראשון הסתיים במאי 2024 פותח ובוצע ביוזמת המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במינהל תעסוקת אוכלוסיות ומינהל הבטיחות שבמשרד העבודה בחסות האקדמית של מכון מגיד מיסודה של האוניברסיטה העברית. הקורס נועד להכשיר את המשתתפים בו לזהות את היכולות המשתמרות אצל האדם עם המוגבלות ולדעת להגדיר את האתגרים הבריאותיים אתם מתמודד האדם בשפה שיכולה לסייע לעובד עצמו ולמעסיק שלו בהתאמת סביבת העבודה. 

הקורס שילב ידע תיאורטי ומקרים מעשיים, המאפשרים ליישם את הידע החדש שלהם בתרחישים המתבססים על מקרים אמיתיים מחיי היום יום של משתתפי הקורס. כדי להבטיח שלצוותי הרפואה תהיה שפה משותפת עם המעסיקים והבנה מקיפה של צרכיהם המקצועיים וחובותיהם החוקיות הקורס סיפק ידע מעמיק בנושא התאמות בהשתתפות רופאים מומחים מעולמות תוכן שונים וכן מידע אודות חקיקה רלוונטית הנוגעת להתאמות במקום העבודה בהשתתפות שופטת מבית דין לעבודה. תוכן הקורס נתן למשתתפי הקורס כלים וידע מבוסס המכשיר אותם בבואם לתת חוות דעת מקצועיות למעסיקים ליצירת סביבת עבודה תומכת ומאפשרת בהתאמה ליכולתם התפקודית של העובדים ולחובתם החוקית של המעסיקים. יתרה מכך, הקורס מיקד את תשומת הלב של גורמי המקצוע בתפקודי האדם ולא בפתולוגיות שיש לו באופן שמאפשר למצות את מלוא הפוטנציאל שלו כעובד, וכפועל יוצא לתרום משמעותית לשילוב טוב ומושכל של אנשים עם מוגבלות בחזרה לשוק העבודה ובמניעת נשירה ממנו.

 

פיתוח הקורס והמתווה החל לפני פרוץ המלחמה, יחד עם זאת, הרלוונטיות שלהם גדלה מאד בגינה. לצערנו, לשוק העבודה צפויים לשוב רבבות אנשים ונשים במצב בריאותי, פיזי ונפשי, שונה ממצבם לפני המלחמה, וחובה עלינו כחברה להתאים את מערכת היחסים בין עולמות הרפואה התעסוקתית, המעסיקים והעובדים לכך. 

מתווה ההתאמות והכשרת הצוותים הרפואיים האמונים על השיקום התעסוקתי לשימוש בשפה תפקודית בעבודה מהווים עוגן מקצועי אשר יסייעו למעסיקים ולגורמי המקצוע העוסקים בשיקום התעסוקתי לפתח בטחון להכיל ולהתנהל באופן מקצועי תוך מיצוי של יכולותיהם התעסוקתיות של אלו אשר הקריבו כה הרבה עבור כולנו בעת זו. 
 

WhatsApp Image 2024-11-13 at 14.39.08.jpeg
Untitled design_edited.jpg
bottom of page