הכנס השנתי ה-2
מינהל תעסוקת אוכלוסיות
המגזין
עדי ברגר
מנהלת מקצועית תעסוקה שווה, סינרגיה
שקד אריאלי
מנהלת מחלקת קריירה,
נט"ל
אור כהן
יועץ להנגשה ארגונית,
מנחה סדנאות מטעם תעסוקה שווה
הדס גלילי
עו"ס,
מנחת סדנאות מטעם תעסוקה שווה
מלחמת "חרבות ברזל" הביאה את החברה בישראל להתמודדות עם מצב חסר תקדים של "טראומה לאומית קולקטיבית מתמשכת". מעסיקים ועובדים מכלל המגזרים מתמודדים בשנה האחרונה עם אתגרים רגשיים וטראומטיים מורכבים, אשר משפיעים על תפקודם בסביבת העבודה. השלכות תפקודיות משמעותיות בקרב עובדים כוללות בין היתר: ירידה במוטיבציה, קושי בויסות הרגשי, קשיים בתקשורת הבין-אישית, הפרעות קשב וריכוז, סימפטומים פיזיים מואצים הקשורים בחרדה, רגישות חושית מוגברת ועוד. סימפטומים אלו משפיעים על כלל העובדים וביתר שאת על עובדים או מועמדים עם מוגבלות. על כן, לצד ההתמודדויות השונות שמביאה עימה המוגבלות, רבים נאלצים גם להתמודד עם היבטים רגשיים או נפשיים מורכבים, מה שמשפיע על תפקודם בסביבת העבודה הנוכחית ועל יכולתם להשתלב במקום עבודה חדש.
מתוך אתגרי התקופה, הצורך ביצירת מענים ארגוניים להתאמת סביבת העבודה בהיבטים רגשיים גדול מאי פעם. תפקידם לחזק ולשמר את החוסן הרגשי והנפשי של העובדים ולצמצם ככל הניתן מצב שבו יהיו עוד ועוד עובדים עם מוגבלות נפשית או רגשית, וכן לאפשר ולעודד קבלת מענה מקצועי לעובד שמתמודד עם היבט רגשי או נפשי משמעותי.
לאור זיהוי הצורך, חבר המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במשרד העבודה באמצעות תוכנית "תעסוקה שווה" לעמותת נט"ל, וכהרחבה למענים הקיימים למעסיקים בתוכנית תעסוקה שווה, פותחה סדנה חווייתית העוסקת ב"ניהול מודע טראומה" בארגונים.
ייחודה של הסדנה הוא במתן כלים פרקטיים מעשיים בעבור המנהלים וצוותי משאבי האנוש בנוגע להתאמת סביבת העבודה בהיבטים רגשיים, אשר יכולים להשתלב בתהליכי הארגון השונים. זאת, לצד מתן ידע בסיסי בנושאי הטראומה והבריאות הנפשית. הסדנה מועברת באופן אינטראקטיבי, וכוללת התנסות חוויתית, סימולציות, תרגילים, וניתוח מקרי בוחן תעסוקתיים.
החל מחודש פברואר 2024, הוצעה סדנת "ניהול מודע טראומה" כחלק מסל השירותים של תעסוקה שווה למעסיקים במגזר הפרטי והציבורי ללא עלות. בתקופה זו התקיימו מעל ל-30 סדנאות לצד מספר וובינרים בנושא "ניהול מודע טראומה", בהם הוכשרו מעל ל-500 מנהלים וצוותי משאבי אנוש. הסדנאות והוובינרים התקיימו בארגונים מגוונים במשק הישראלי, החל מארגוני ענק ועד חברות פרטיות קטנות. המשובים שהתקבלו היו חיוביים מאוד והעידו על התרומה של הסדנה למשתתפים ולארגונים.
חשוב לזכור שקידום תהליכי התאמת סביבת העבודה בהיבטים רגשיים מספק מענה לא רק לעובדים המוגדרים כ"עובדים עם מוגבלות קבועה", אלא גם לאלו שאינם מוכרים, אך ההתמודדות הרגשית העכשווית משפיעה באופן ניכר על תפקודם בסביבת העבודה ומהווה הלכה למעשה "מוגבלות זמנית". על כן, ניתן להעריך את מעגל ההשפעה של הסדנאות בכמה עשרות עד מאות אלפי עובדים בישראל.