הכנס השנתי ה-2
מינהל תעסוקת אוכלוסיות
המגזין
אתי אגוזי
מנהלת תוכנית אמצע הדרך,
סינרגיה
אוסי שלמון
מנהלת תוכנית אמצע הדרך,
רבדים
עם העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה, ולנוכח הצורך בצמצום פערים מגדריים בשוק העבודה, התקבלה באוגוסט 2021 החלטת ממשלה (החלטה מס' 197) לפיה יש לקדם תוכנית ארצית ורב שנתית לקידום תעסוקתי לאוכלוסייה המבוגרת, בדגש על נשים. חוק העלאת גיל הפרישה מעבודה לנשים, שנכנס לתוקפו בינואר 2023 אף הוסיף והגביר את הצורך בכך.
תוכנית "אמצע הדרך", אשר החלה כפיילוט בשלושה ישובים, הינה תוכנית של משרד העבודה אשר נותנת מענה ייחודי, ומציעה את שירותיה במסגרת החוק. כיום התוכנית נותנת מענים בכ-50 מוקדים ברחבי הארץ, ולמעשה זוהי התוכנית הגדולה ביותר בארץ הנותנת מענה תעסוקתי לאוכלוסייה המבוגרת.
מטרת התכנית היא מתן כלים תעסוקתיים איכותיים לאנשים בגילי 67-50 על מנת שיוכלו להשתלב מחדש בעולם התעסוקה, או לצורך קידום תעסוקתי, באמצעות הרחבת ארגז הכלים על ידי פתרונות מגוונים, כאשר הדגש הינו הכשרה מקצועית עם מעסיק בקצה. התכנית נועדה לענות על האתגרים המיוחדים בהם נתקלת אוכלוסיית היעד, ובפרט על אתגר הגילנות, הן עצמית והן מצד המעסיקים, וכן על חסמים נוספים הנובעים מגיל המשתתפות.
"אמצע הדרך" הינה תוכנית מסלול היושבת בתוך מרכזי ההכוון של המנהל ופועלת עימם בשותפות מלאה. שיתוף הפעולה בין התוכנית לתשתית אינו תמיד פשוט, ודורש יצירת גשרים והסכמות, ויותר מכל את ההבנה המשותפת כי המענה השלם גדול מסך חלקיו. שיתוף הפעולה עם מרכזי "הזדמנות", "כיוון" ו-"ריאן", מאפשר להרחיב את המענים המשותפים ולהגיע לקהלים רחבים.
שיתוף הפעולה בא לידי ביטוי בדרכים שונות בשטח. למשל, העברת לידים הדדית מהתשתית לתוכנית ולהיפך. שותפות נוספת – משתתפי אמצע הדרך מקבלים מענים מקומיים כדוגמת סדנאות ו/או קורסים הניתנים במרכזים, השתתפות בירידי תעסוקה ועוד.
דויד שכטר, מנהל מרכז כיוון בני-ברק, מתאר: "שיתוף הפעולה עם "אמצע הדרך" נותן ערך מוסף לתושבות העיר. זוהי הזדמנות מצוינת לנשים אשר בוחרות לעשות שינוי, לאפשר לעצמן שילוב או שדרוג תעסוקתי. אני שמח מאוד על השותפות והרווח הוא של כולנו".
שיתוף הפעולה בין "אמצע הדרך" למרכזים מאפשר להציע מענים מקומיים מגוונים, ובכך להניע את המשתתפות להשגת המטרות התעסוקתיות שלהן, ולבניית רשתות חברתיות ותעסוקתיות חדשות. מנהלת מרכז הזדמנות באר שבע, סיוון פוייר, מוסיפה: "שיתוף הפעולה משקף גישה אינטראקטיבית. התוכנית משולבת באופן מלא בעשייה הכוללת של המרכז. השותפות מאפשרת למצות משאבים בצורה מיטבית, במודל one stop shop – מענה מלא תחת קורת גג אחת, כולם יוצאים נשכרים".
עוד מוסיפה וואפא איוב, מנהלת מרכז ריאן מזרח ירושלים: "האחריות שלנו כלפי מחפשי העבודה היא גורפת לכלל האוכלוסייה, כולל לאוכלוסייה מבוגרת בגילי 50 ומעלה. החיבור ואיגום המשאבים הינה נוסחה מנצחת לקידום ושילוב מחפשי העבודה במעגל התעסוקתי".
הרווח בשותפות בין תכנית מסלול כדוגמת אמצע דרך לבין התשתיות של המנהל הינו משמעותי מאוד, ולמעשה הינו רווח משולש: למשתתפים, למרכזים ולתוכנית. מרכזי ההכוון הארציים מציעים מענים תעסוקתיים מגוונים, כך שתוכנית אמצע הדרך נתרמת מישיבה בתשתיות עירוניות מוכרות ומכוונות תעסוקה, והתושבים המחפשים תעסוקה, אוכלוסיית העיר המקומית, נהנית ממגוון רחב של מענים, סיוע בגישור על פערים טכנולוגיים ואחרים, הזדמנויות חדשות להסבות מקצועיות ואנשי מקצוע מכוונים גיל. המענים של תכנית אמצע הדרך מתייחסים לאתגרים ולחסמים, כמו גם להזדמנויות, ליתרונות ולאפשרויות שהאוכלוסייה המבוגרת מביאה עימה לעולם התעסוקה.